måndag 11 april 2011

Hur mycket kostar de gamla?

En strategi från Sverigedemokraterna är att i alla kommuner där de fått platser se till att deras representanter ställer skriftliga frågor om "kostnader för flyktingar och invandrare". Så även i Strängnäs. Sossar, vänsterpartister m fl reagerar snabbt genom att svara:
"Det kostar inte så mycket, för staten skjuter till pengar till kommunen..."
Lurade i fällan.

Det är bara att direkt medge att det blir kostnader för att ta emot flyktingar, i synnerhet när vi tar emot fler ensamkommande barn samt unga män med hemska krigserfarenheter.
Det är ingen lönsamhetskalkyl, och det kan det aldrig bli. Flyktingar tar vi emot för att vi är humanister.
Om SD trumpetar ut att det kostar x antal miljoner och de andra går i fällan och ska korrigera med ett lägre belopp, så spelar det ingen roll för mig.

Jag räknar inte med någon vinst när skattemedel fördelas till behövande grupper som:
- förskolebarn
- dementa åldringar
- lungcancerpatienter
- misshandlade kvinnor
- anorektiska flickor
- trafikoffer
- mobbade skolpojkar med särskilda behov
osv osv
Jag tycker att det helt okej att vi även lägger skattepengar på t ex:
- fotvård
- kortisonsänkande preparat
- inseminationer
- aborter
- artrosoperationer
- tandreglering
- kollektivtrafik
och t om snöskottning, plantering av tulpaner och stöd till turistnäringen...
Så varför skulle det inte få kosta att ta emot människor som flyr?

2 kommentarer:

Mats Werner sa...

Utan att för ett ögonblick ställa mig på SDs sida, måste jag ändå replikera att hur mycket humanist Du än är så gör Du som politiker alltid avväganden mellan de resurser Du vill lägga på "förskolebarn, dementa åldringar" etc.
Att får redovisat kostnader för olika samhälleliga åtaganden är något som alla partier då och då använder som grepp för att få en debatt om en hjärtefråga vare sig den handlar om flyktingpolitik eller kostnader för planläggning av oönskade villaområden eller idrottsplatser.

Dag Bremberg sa...

Poängen är att det inte blir en diskussion om avvägningar, utan i debatten om invandring är det underförstått att hela kostnaden i princip är en onödig kostnad. Det är inte så att någon säger att det borde satsas mer skattepengar på det området.
Om man vill göra avvägningar så kan man inte bara fokusera på en kostnad, då måste man se helheten. Så lämpligast är väl att Jens P skickar hela årsredovisningen till SD.