tisdag 15 mars 2011

SJ, SJ gamle vän

Att SJ lovar att kompensera resenärerna för vinterns strul låter ju bra, men det funkar lika illa som allting annat i detta gamla monopolföretag.
När jag gick in på SJ:s hemsida för att se hur man ska göra så finns ingen information på startsidan eller under reklamationer eller någon annanstans. Till slut hittade jag ett dokument, ett pressmeddelande, där det står att man kan gå in på stationen och fråga eller få mer info på sj.se. Suck.

Åkte t Läggesta och gick in i kiosken och förstod att jag som köpt 10-kort i 15 år inte får en enda kronas kompensation. Min dotter har dock månadskort. Vi bad att få köpa nytt månadskort t Sthlm - med prisavdrag. Då svarar de "Du får åka till Strängnäs och köpa där."
Men vi kan ju inte sitta och åka i fel riktning - och köpa två extra biljetter tor -och komma för sent till jobb och skola!
Så istället åkte vi till Sthlm, där det var kaos i "resebutiken". En man som tog emot oss hade inte ens hört talas om kompensationen. Vi fick ta en kölapp och vänta i en kvart. Sen visade det sig att det gick inte att köpa ny period på dotterns kort utan hon fick lov att köpa två pappersbiljetter, giltiga i två månader. Dessutom fick vi betala ca 300 kronor extra för att vi köpte där i st f i en automat! Vi fick alltså betala extra för att vi fått extra besvär.

Utan att vara konspiratorisk... men SJ hade ju kunnat se till att göra prisavdraget när man förnyade en period på sitt kort - om SJ hade velat underlätta för oss.

Till saken hör att min dotter, som är bara 16 år och gymnasiependlare inte får någon ungdomsrabatt, för det finns inte rabatt på månadskort. Det visar väl tydligt att SJ inte vill uppmuntra de lojala pendlarna.
Det innebär 2.190 kr per månad (plus busskort och SL-kort). Juli kan man ju hoppa över, så för elva månader blir enbart SJ-kostnaden Det blir för elva månader 24.090 kr för en elev som går 178 skoldagar, dvs 135 kr per dag!

Då börjar även en gammal tågälskare fundera på att flytta eller köra bil eller jobba hårdare på att få igång busstrafik.

1 kommentar:

Per Wedlin sa...

Här är en lösning till

http://www.anglok.se/Dressin.jpg