torsdag 16 september 2010

Falska vallöften, fy!

Är det nån - förutom den lilla minoriteten partipolitiker - som tycker att det känns ärligt och seriöst med alla dessa valdebatter, affischer, annonser, direktreklam, utspel, valfläsk, TV-reklam...
"Framtiden börjar i skolan", "fler företag=fler jobb", "vård närmare dig", "mer i plånboken", "valfrihet för familjen".

Men alla håller ju med!
Och om man tänker efter så fattar man att "vallöftena" är tomma, till intet förpliktigande.

Jag är rädd att folk antingen blir förvirrade eller genomskådar spelet och blir cyniska.
Ska demokratin fungera så måste vi som är politiska kandidater stå upp och vara mycket tydligare med vad som skiljer partierna åt.

4 kommentarer:

lasse p sa...

Både och. Det är mycket valfläsk och överbud och för mycket av allt detta du beskiver. Mer djup efterlyser jag, mer innehåll och mindre yta likaså. Men nog finns det också ambitioner och vilja hos många politiker att leva upp till sina löften och slogans. Men det är mycket vilja som inte står i paritet med kunna. Och mycket önsketänkande och politisk naivitet.
(Men jag antar att du i din analys och kritik bortser från Mfp:s affischer, annonser och löften? Att du anser att Mfp är undantaget som bekräftar regeln, eller?)
Jag förstår din frustration, men är betänklig till att du är så kategorisk. Det spär bara på politikerföraktet och slår därmed tillbaka på dig själv om de åsikter du saluför anammas av allt fler personer. Men som sagt: Både och. Jag ser alltså inte lika uppgivet på det som du. Sista meningen i ditt inlägg kan jag öförbehållsamt hålla med om.

Dag Bremberg sa...

Jo, jag erkänner att jag tog i, men stundtals blir jag så himla trött på alla tomma ord.
Det finns absolut politiker som avsiktligt uttrycker sig luddigt för att de inte vågar säga sånt som inte är populrät eller inte vill bli bundna av vallöften.
Sen finns det ett antal som är ärliga men som har för mycket fokus på riksdagen och inte lägger ner hela sin själ i kommunpolitiken.
Och så finns det förstås många som har äkta ambitioner och som tror att de ska kunna genomföra det som de önskar - men som sen inte får det för att de ingår i ett parti eller en allians som säger nej.

lasse p sa...

Jo men visst.
Du placerar mig förmodligen i kategori 2, "ha för mycket fokus på riksdagen", hoppas det i alla fall. Ingår man i ett rikstäckande parti så är det för mig självklart att i en valrörelse föra ut hela partiets politik. Så du har rätt i att jag inte lägger 100% på kommunpolitiken. Och jag tycker riksdagsvalet har större betydelse. Jag menar att rikspolitiken så mycket mer påverkar människors vardag och kommunernas möjligheter och förutsättningar än vad en eller annan majorietet i kommunfullmäktige gör.
Vill passa på att ge dig en eloge för ditt idoga arbete i KF - du fick bra publicitet för det idag!

Dag Bremberg sa...

Tack, för det Lasse.
Vill bara tillägga att de flesta välfärdsfrågor i praktiken hanteras i kommunerna. Oavsett vilken riksdagsmajoritet det är så skiljer det oerhört mycket mellan kommunerna. T ex vad gäller lärartäthet och kvalitet i äldreomsorgen.