torsdag 5 augusti 2010

Nu börjar valdebatten!

Margit Urtegård gjorde på sin blogg ett inlägg om valstugor, vilket blev gnistan som tände debattlusten.

Strängnäspartiets gruppledare Erik Berg skrev:
"SP har således fyllt den lucka som FP och C har lämnat".

Min kommentar:
Det är möjligen en smart taktik för att vinna röster från missnöjda borgerliga väljare, men den är ytterst riskabel. Varför skulle inte dessa missnöjda välja M?
En annan aspekt som jag tycker SP borde begrunda är vad som är partiets "själ", dvs den linje och de hjärtefrågor som gett SP ett exixtensberättigande.
De som röstat på SP hittills har väl knappast gjort det för att de önskar mer FP/C-politik (vilket väl i praktiken inte är någon politisk linje alls, utan endast att stå i skuggan av M och muttra missnöjt ibland).
I den rollen tror jag inte att SP-anhängarna vill se sitt parti.

I ett anonymt inlägg hävdas att väljarna vill veta om partierna står till höger eller vänster. Det tror jag inte alls gäller på den kommunala nivån.
Här handlar de allra flesta frågor inte om gamla ideologier. Oftast handlar det om att äldre politiker försvarar den rådande ordningen och förespråkar mer centralstyrning, mer byråkrati, fler politiska uppdrag och högre arvoden.

MFP förenar sig gärna med dem som kämpar för förnyelse, utveckling av demokratin, planering för en hållbar framtid, omfördelning till nackdel för administrationen och till förmån för skolan osv.
Vi har alltid sagt att vi är öppna för samverkan med alla demokratiska partier.

4 kommentarer:

Helena Hallgarn sa...

Folkpartiet tar inte ställning för någon majoritet före valet utan inväntar valresultatet. Vi är därefter beredda att delta i förhandlingar för att bilda lämplig majoritet så länge vi ser att denna majoritet kan bidra till att ta ansvar och utveckla Strängnäs i rätt riktning. Det är glädjande att höra att MFP är öppna för en diskussion i syfte att bl a utveckla demokratin och planera för en hållbar framtid. Det är riktningen som är det viktiga!

Dag Bremberg sa...

Helena, tack för din kommentar!
Jag förväntar mig inte mer än så i detta läge.
Det blir inte lätt för väljarna, men om en stor del av kommunens medborgare väljer andra partier i kommunvalet än i riksdagsvalet, så bör detta få betydelse.
Viktigt är att en ny majoritet bildas av personer och partier som verkligen vill ha reella förändringar!

lena alun sa...

Var det du , Dag Bremberg som hade en släkting som höll till i fogelsta i Julita? När kvinnor fick rösträtt?

Dag Bremberg sa...

Min farmorsmor Nanny var en fantastisk kvinna, som stred för kvinnors rösträtt, när hon bodde i
Eskilstuna.