fredag 26 februari 2010

Kritik mot bristfällig samhällsplanering

E-kuriren i dag (tyvärr avklippt artikel, som vanligt, länk i rubriken).

Bra att Birgitta E lyfter dessa frågor, som tydligen är känsliga. Vissa politiker vågar aldrig diskutera förvaltningens kompetens och effektivitet. Det måste vi göra som fokvalda!

7 kommentarer:

Mats Werner sa...

Eftersom Du efterlyser "generositet" över partigränserna, så borde Du kanske nämna att det var Maria von Beetzen som först och istadigast har propagerat för att kommunen ska ha en kvalificerad stadsarkitekt!

Anonym sa...

Och du Mats kanske skulle nämna på din blogg att det var JAG som först ställde frågorna om beslutsordning och behovet av förskolemark i KF-debatten angående mina interpellationer. Hur är det med stenar och glashus? Ärligt talat så bryr jag mig inte så mycket om sådant, det viktigaste är RESULTATET.

Både Maria och Margit har tidigare tagit upp frågan om arkitektkompetens. Och Maria gjorde ett riktigt bra inlägg i KF-debatten, som visar hur seriös hon är. Kanske tränger våra gemensamma ansträngningar, om än långsamt, in i medvetandet hos den nuvarande majoriteten??

Birgitta E

Dag Bremberg sa...

Det var absolut berömvärt när Maria uttalade kritik mot den bristfälliga stadsplaneringen, när hon blivit oppositionsråd. Såna synpunkter hade jag inte alls hört tidigare från M, vilket gjorde det desto mer glädjande.
Ju fler som säger likartade saker desto bättre!

Anonym sa...

Kanske vore det mer korrekt att ta den här diskussionen i ett annat forum än KF? Det är väl kommunchefen som har ansvaret, alltså borde det finnas stora möjligheter att lyfta frågan på annat sätt?

Dag Bremberg sa...

I praktiken är det kommunchefen som har ansvaret för tillsättningar av tjänster. Vi har nu en tf kommunchef, som iofs är både kritisk och förändringsbenägen.

Men det vore väl konstigt om inte de folkvalda skulle ha synpunkter på om samhällsplaneringen behöver förstärkas (vilket borde vara uppenbart). En kommun som har så många exploateringar och markaffärer i luften borde verkligen behöva bra kompetens på detta område, men i praktiken har kommunen förlorat en stadsarkitekt, en samhällsbyggnadschef, en bygglovschef och ett flertal handläggare på samhällsbyggnadskontoret.
Helt klart behövs en förstärkning.
De som svarar på kritiken genom att dra in enskilda tjänstemäns CV är de som borde fundera på hur de agerar.

Anonym sa...

Hur som haver är väl inte KF rätt forum för att diskutera denna fråga. Vi lockar knappast duktiga tjänstemän till kommunen om vi inför öppen ridå påtalar deras kompetens eller inkompetens? Det kanske är dags att poitikerna går på personalpolitikskurs då man tydligen nu även ska agera personalkontor? Självklart ska brister i ledningen påtalas och diskuteras men, för allas skull, gör det på ett snyggare sätt!

Dag Bremberg sa...

Brukar inte kommentera anonyma inlägg, men:
var du på KF? Vad var det som sades som du reagerat på?
Jag var inte där själv, men jag har väldigt svårt att tro att ngn skulle sagt ngt negativt om någon tjänstemans kompetens.
Frågan om kommunen behöver en stadsarkitekt eller ej är definitivt politisk. Om majoritetsföreträdare (FP) väljer att i stället för att ta den debatten börja redovisa en enskild tjänstemans meritlista så blir det fel, visst.