torsdag 8 oktober 2009

Naiv övertro på tillväxt

Medan kvaliteten i skolorna och tryggheten försämras så fortsätter Strängnäs kommun att ha som främsta överordnade mål en maximal befolkningstillväxt. Trots kritik från många håll verkar detta väldigt svårt att ändra.
Beror det på en felaktig tro att det skulle vara ekonomiskt fördelaktigt med stor inflyttning eller beror det på en helt omotiverad rädsla att bli en krympande glesbygdskommun?

När kommunstyrelsen skulle enas om målen häromdagen så landade det hela i ett majoritetsbeslut för en befolkningstillväxt på "minst 1 procent per år". Detta innebär ju att allt däröver skulle vara bra, ju mer desto bättre. Men till skillnad från mål om exempelvis betygsnivå eller nöjda medborgare så är det djupt oklokt att ha "minst"-mål för befolkningstillväxt. Det är bättre att ange ett cirka-mål eller ha ett spann med både golv och tak.

Dels vill inte de flesta medborgare det (ingen har gett dem chansen att säga vad de tycker, men jag är övertygad om att de allra flesta Mariefredsbor inte uppskattar att orten fördubblas på kort tid. Det är småskaligheten, lugnet, närheten som man uppskattar.)
Dels innebär snabb inflyttning att kommunen får enorma merkostnader, bl a för att man måste göra oerhört stora investeringar i förskolor men också ökade driftskostnader.
Allt fler politiker tycks ha insett detta och kommunalrådet Jens P har sagt i fullmäktige att det tidigare tillväxtmålet inte var bra. Det är rimligare med cirka 1 procent per år.

Han var en av dem som höll med mig när jag på kommunstyrelsen argumenterade för att stryka ordet "minst" i målformuleringen. Det gjorde även bl a sossar.
Men sen hade majoritetspartierna diskussioner under en paus och beslutade att behålla ordet "minst".
Antingen förstår de inte innebörden, eller så är det den gamla betongpolitiken som dominerar inom S, medan C och FP viker sig.

Men ska de även i nästa val hävda att de ska värna "småskaligheten"?

1 kommentar:

Cattis Hellmark-Eriksson sa...

Hej Dag!

Att sälja ut Mariefreds själ och hjärta är väldigt oklokt, då vi istället borde värna om det som vi skattar så högt,det lilla Mariefred, staden med den småskaliga och det lilla extra, det är så lätt att sälja ut, till att glömma det som en gång var, vi måste hålla i vår historia, den kan inte skrivas om eller göras om, och den går inte i repris. Den går bara att sändas i replay.

Vad blev det av "Mariefred" en stad att minnas.

Mätbara mål som är synliga och konkreta, omsatta till handling och som ger resultat i form av nöjda medborgare som väljer att bo kvar och välja vår kommun.

Usch vad jag gnäller!

//Cattis