måndag 28 september 2009

Heimdahl får gå

Jan Heimdahl slutar i dag som kommunchef för Strängnäs kommun.
Det beskedet kom till oss förtroendevalda nu på eftermiddagen. Det kom som en blixt från klar himmel. Så sent som för ett par dagar sen sade kommunalrådet Jens P att han samarbetar utmärkt med Heimdahl.
Officiellt framförs inte heller nu någon kritik mot Heimdahl. I ett pressmeddelande nämner han Campus som ett exempel på vad han uträttat.
"Nu när mitt uppdrag är slutfört är det dags för ett nytt ledarskap för att säkerställa en fortsatt god utveckling av kommunen. Det är den främsta orsaken till att jag slutar, säger Jan Heimdahl."

Det är förstås bara nonsens. Kritiken mot Heimdahl har varit hård från personer i de allra flesta partier. Det har främst handlat om att han velat styra för mycket själv, att han inte velat ge politikerna det utrymme de förtjänar och att han kört över sina mellanchefer och tystat medarbetare.
Personligen har jag reagerat på att vi politiskt valda fått usla beslutsunderlag. Trots den upprepade kritiken har det inte blivit någon förbättring. Han betraktade uppenbarligen det politiska beslutsfattandet som en petitess, en bekräftelse på beslut som han själv i prakiken redan fattat. Det gällde i synnerhet när det var miljonavtal och stora markaffärer.
Kommunens andra tjänstemän och chefer har i regel haft en betydligt mer ödmjuk och professionell inställning. Därför ser jag positivt på de möjligheter som nu öppnas.

Inga kommentarer: