tisdag 14 april 2009

När skolan blir politiskt slagfält

Förre majoren Björklunds senaste utspel:
"det är absurt att lärare och rektorer ifråntagits sina befogenheter att ingripa mot dem som förstör arbetsron". Därför ska grundskolor nu kunna stänga av misshagliga elever.

Björklund går ut hårt i medierna för att spela på den opinion som finns om att det var bättre förr, att många ungdomar är hopplöst ouppfostrade och att det är hög tid att återinföra "ordning och reda".
Samtidigt vet han att det inte går att införa straff på det sättet som han ger sken av. Det är såväl en skyldighet som rättighet att gå i grundskola i Sverige.

Förslaget kommer troligen att innebära att detta blir en undantagsåtgärd i extremfall och att den endast kan användas tillfälligtvis, samt att skolan snabbt måste ordna alternativ undervisning. Eftersom skolorna inte har sådana extraresurser, så lär inte detta bli något som i praktiken förbättrar skolans vardag.

Det glädjer nog en del konserativa herrar (och några damer), men det är inget som efterfrågats av rektorer, lärare och fack.

"Vem vill inte ha ordning och reda", frågar Margit Urtegård på sin blogg, och det är i svaret på den frågan som man kan genomskåda Björklunds försök att göra skolan till en arena för simpelt politiskt spel.

3 kommentarer:

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Oppositionspolitiker påstår att Björklund inte vet något om skolan. På den nivån orkar inte jag diskutera, det är för lågt.

Huruvida Björklund använder skolan som ett politiskt slagträ eller ej, vet jag inte. En utbildningsminister kanske har bättre eller ädlare syften än så?

Att jag lägger mig i debatten har mycket med egna erfarenheter att göra. Min man och jag trodde att ett av våra barn hade fått hjärntumör eller hjärnhinneinflamation, då barnet började kräkas och klagade på huvudvärk under en lång tid. Det visade sig att vårt barn hade blivit utsatt för fysisk och psykisk terror i skolan. Det tog många månader innan någon förbättring skedde, klasslärarna fick inte tillräckligt hjälp och stöd från skolledningen. De barnen i klassen som förorsakade att flera andra barn i klassen blev rädda och ledsna fortsatte att bete sig illa en mycket lång tid.

Jag tycker synd om barn som har det dåligt hemma, där måste samhället sätta in mera resurser och hjälp.

MVH Margit

Mats Werner sa...

Det är inte i första hand en fråga om lärarna har rätt att aga elever eller ej, Dag. Och det vet Du. Däremot är det en fråga om bristande lärarutbildning och ett dåligt urval under utbildningstiden.

Vi har helt enkelt för inkompetenta lärare i katedrarna i allmänhet.

Det räcker med att jag säger: lyssna på Klass 9As ursprungliga lärare och på deras temporära ersättare så ser Du vad jag menar. Läs också vad jag skrivit om de båda Mariefredslärarna Stig Karlsson och Anders Nilson som pedagogiska förebilder. Det går att hålla ordning och reda med ordets hjälp också!

Men det kan man tacka enskilda duktiga lärare för - inte lärarutbildningen!

Cattis Zetterwall sa...

Hej Dag!

Läser i handlingarna till Mariefrednämnden till en 21/4

Hänvisar till föräldraenkäter att många förskolor fungerande utan störningar.

Hur många har svarat på enkäten.
Hur många enkäter är obesvarade.?
Hur många enkäter skickades ut?

Många förskolor fungerade utanstörning, vilka?

Hur många barn behöver byta förskola pga de nya öppettiderna.

Hur ser personaltätheten ut efter personalnedskärningarna

Minskade vikarietillsättningar vad innebär det, ändå mindre personaltäthet?
Kvalitetsminskning?
Andra arbetssätt? Vilka då?
Vad är det viktigaste!
Trygghet och trivsel är det barnpassning eller pedagogisk verksamhet.

Hur var det med de läroplaner och mål för Mariefredsnämnden.

Skollagen följer man den med den reviderade budgeten.

Tidigare påpekanden från skolinspektionen?

Anmälningarna till skolinspektionen?
Personalens egen konsekvensanalys sedan tidigare?

Den nya förskolan som ska tas i bruk 2011?

I all väl mening med tanke på våra ungar i kommundelen Mariefred.

//Cattis