måndag 23 mars 2009

Makthavare eller gisslan?

I morgon sammanträder kommunstyrelsens arbetsutskott i Strängnäs. Vi är fem ordinarie ledamöter som har rösträtt samt ett antal andra personer. Som en av de fem kan jag betraktas som en makthavare.
Men jag är i praktiken snarare en gisslan.
Majoritetspakten S-C-FP kommer att driva igenom sina "förslag" oavsett om jag argumenterar, vädjar eller skriker.
De har inte ens brytt sig om att informera mig innan mötet om förslagens innehåll. Jo, jag har fått hem 100 sidor dokument, men inte om de viktiga frågorna.

I morgon ska KSAU ta ställning till de mest drastiska nedskärningarna i kommunens historia. Jag har dock inte fått se en siffra än.
Är det rimligt att jag ska vara delaktig i ett beslut som jag inte fått en möjlighet att sätta mig in i?

8 kommentarer:

Cattis Hellmark-Eriksson sa...

Hej Dag!

Demokratiska beslut?
Delaktighet?
Hållbart samhälle?

Men det är något som kom bort på vägen i tankarna hur vi ska ha det.
Beslut som redan på förhand är avgjorda utan tanke på det viktiga för vår gemensamma framtid. Väntar på handlingar från BUN inför mötet den 25/3

http://www.strangnas.se/Om-kommunen/Dokumentsamling/Majoritetsforklaring/

Stå på och ge inte upp!!

Ha en bra dag //Cattis

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Jag hoppas du kommer till KS/AU i morgon. Du behöver inte vara en gisslan, du kan rösta emot förslaget, som vi inte har sett än, och du kan reservera dig. Det är viktigt att det finns kloka huvuden där i morgon; som sagt jag hoppas du kommer. Vi ses där.

Med vennlig hilsen
Margit

KL sa...

Hej Dag.

Vad tror du? Det kan väl inte vara så att Mariefredspartiet skall ställa dagordningen med de mandat partiet företräder.

Lästa din kommentar till min insändare i dagens tidning. Sitter man i opposition får man nog vacker svälja förtreten att inte få dominera. Om man som företräder ett stort parti får man räkna med att få en kritiskt ilägg mot sig som person. Det behöver inte för den skull vara ett personligt påhopp vilket du formulera dig. Min insändare var mer ett sakligt inlägg om något man tiger ihjäl nämligen skattehöjningen. Populism kallas detta allmänt för. Var hade vi tagit 70 miljoner ifrån om vi inte höjt skatten? Varför inte förklara detta i stället för att sitta och klaga på att man inte får bestämma.
mvh
KL

Dag Bremberg sa...

Krister, för mig handlar det om att få demokratin att fungera så bra som möjligt. Det är därför jag engagerat mig. Där har vi väl olika synsätt, tyvärr.
För mig är inte makten det viktiga, då skulle jag gått med i S.
MFP har inte ambitionen att bli kommunens största parti, vårt mål har varit att öppet bidra till nytänkande och samverkan samt att överbrygga den gamla blockgränsen.
Det är därför vi inte sitter passiva och tysta när vi är i oppositionsställning.
Sen har man som enskild ledamot ett personligt ansvar, tänk på det när du röstar för Campusprojekt, nedskärningar i skolorna etc.

Dag Bremberg sa...

Cattis och Margit!
Tack för uppmuntrande ord!
Jag blir faktiskt deprimerad när människor i handlingar visar att de inte har någon djupare respekt för demokratin eller någon medkänsla med de barn som nu ska betala kalaset.

Mats Werner sa...

Som jag skrev i mitt mail till Dig:

DU fattar inga beslut i morgon!

KSAU är ett beredningsorgan för att det ska finnas ett "politiskt formulerat" beslutsförslag i KS-behandlingen (enligt Kommunalrådets tanke). Visst kan Du reservera Dig i morgon om Du vill (om Du tjänstgör) men rent praktiskt är Din och övriga oppositionspartiers uppgift att få information inför KS-behandlingen.

Det är fortfarande majoritetens skyldighet att formulera förslaget till beslut i KS. Låt dem göra det utan inblandning. Vill Du markera kan Du ju låta bli att delta i beslutet vilket borde vara det logiska för oppositionens "gisslan".

Cattis Hellmark-Eriksson sa...

Hej Dag!

När jag läst protokoll från Mfn sedan dess start så kan jag bara säga att Mariefedspartiet ständigt återkommer till det här med demokrati och att lyfta frågor om skola och förskola, det gillar jag, mycket bra. Makt är inte viktigt för mig utan det resultat som kommer utav påverkan till det bättre för oss alla. Att bara ha makt utan att göra något konkret kan ju inte vara så himla utvecklande i längden. Att hela tiden sträva efter att förändra och inte bara gnälla är viktigt för mig, Det tar lite tid att förändra men det är nog smällar man får ta.
Jag tänker inte sitta och skylla på någon det hjälper inte, utan vi måste tillsammans jobba för en förbättring och den behöver inte bara kosta pengar.
Kanske att vi borde fixa burkåtervinningen som i Eskilstuna, så Konsums återvinning går till äldrevården och Icas till skolan eller nått.

Länge lever hoppet.

Cattis

Dag Bremberg sa...

Cattis, tack.
Bra att du tänker fritt. Visst finns det andra sätt att dra in pengar än via skatten.
Ja, varför inte göra en lokal insamling! Vore förstås enklare om inte allting styrdes av budgetbeslut på central nivå.