torsdag 26 mars 2009

Du hårda nya värld

Dagen efter att sossarna drev igenom besluten om kraftiga nedskärningar.
Hur kunde det bli så här? Varför väljer S ihop med C och FP den enkla vägen att sänka elevpengen och tvinga rektorerna att skära ner på sina skolor? Varför prioriterar de inte barnen, som de lovat? Varför vågar de inte ge sig på förvaltningen? Varför håller kommunchefen och kommunalråden varandra om ryggen och stänger alla möjligheter till öppen diskussion?
Vad är det för makthavare vi har?

Det brukar sägas att svenskarna har de politiker de "förtjänar", men det håller jag inte med om. Även om vissa av oss i fullmäktige blev personvalda så är de allra flesta där för att de stod med på valsedlar som partierna beslutat om. Kanske var det inte de mest drivande, öppna och ärliga som fick plats högt upp på listorna, kanske var det de mest lojala partiarbetarna som fick komma med, som tack för att de i många år visat att de inte har några andra ambitioner än att vara just lojala.

Hur känns det idag för de partimedlemmar som ändå trodde på valöftena om satsning på skolan, högre lärartäthet, mindre dagisgrupper osv? Hur känner sig de föräldrar som trodde på detta och röstade "fel"?
Det är väldigt svårt att vara väljare i Strängnäs kommun. Jag kan bara lova att jag ska göra vad jag kan för att försöka tydliggöra skillnaderna inför nästa val. Man har som väljare rätt att veta vilka partier som verkligen kommer att prioritera skola/förskola genom att över föra pengar och höja personaltätheten. Man har också rätt att få veta vilka besparingar som partierna vill göra.

13 kommentarer:

Claes Eriksson sa...

Många föräldrar har nog fått anledning att ångra vilka man lagt sin röst på. Situationen ökar ju inte precis förtroendet för politikernas fagra löften. Voronovs enkla analys häromdagen att populism förr eller senare straffar sig var klockren med dagens facit i handen.
Det fanns för många år sedan en smått legendarisk auktionsförrättare och fastighetsmäklare i Mariefred, som apropå någons dåliga ekonomi krasst konstaterade att- "Jojo, ger man ut mer pengar än man får in, så blir det kassabrist."
Snusförnuft brukar det kallas, något som det uppenbarligen råder brist på bland somliga styrande politiker!

hälsn. Claes

Claes Eriksson sa...

"Opportunism straffar sig förr eller senare"
Inte populism, slarvfel av mig

Claes

Dag Bremberg sa...

Claes, sånt snusförnuft skulle ha behövts bland Strängnäspolitikerna.
När några av oss ifrågasatte om exploateringsaffärerna (markförsäljningarna) verkligen gav några vinster till kommunen, svarade en av de äldre politikerna:
- Såna affärer har väl aldrig gått plus, men det gör inget för vi har räknat med att de ger så mkt positiva effekter ändå.
Men den sortens lättvindiga resonemang är det förståeligt att man gav sig in i Campusprojektet utan att se till att ha riktiga kalkyler.

Mats Werner sa...

Det är just en sådan där märklig kommentar om hur illa det skulle vara ställt med kommunens markaffärer! Hur i he-te kunde då plötsligt försäljningen av Hammarängen ge 100% vinst? Inga kostnader. Inget specialhögt pris! Vart har motsvarande vinster från alla tidigare försäljningar tagit vägen kan man undra?

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Sånt snusförnuft finns bland Strängnäspolitiker (apropå din kommentar); Claes är nämligen Strängnäspartist, vilket vi är jättestolta över. Han är en stor tillgång. En klok människa helt enkelt, något vi behöver i denna kommun.

MVH Margit

Dag Bremberg sa...

Margit, kul att du värvat Claes, men, men... det gör väl i alla fall inte situationen bättre i politikerkorridoren i kommunhuset.

Claes Eriksson sa...

Tack Margit,jag rodnar.
Dag, vänta bara;)
hälsn. Claes

Dag Bremberg sa...

Okej, Claes, om du kastar dig in i politiken så vill nog din fru och många andra veta om det ska bli nån förbättring för barnen - eller om det ska vara som de senaste åren.
(Margit, nu är jag inte jättesnäll, men SP var ju faktiskt med i en allians som talade om Mälardalens bästa skola, men i praktiken passivt överlät nedskärningar på rektorerna. En allians som vägrade att omfördela en enda krona t skolor och förskolor. Jag tror inte att ni gör om det, men väljarna är värda ett tydligt besked, i ert fall ett övertydligt, och jag vet inte vad de kommer att lita på, men...)

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Väljarna skall få tydliga besked. Men, jag förstår inte varför du tycker att vi behöver vara övertydliga (mera än någon annan?). Erik Berg (SP) och jag har hela tiden ifrågasatt Campusprojektet och kritiserat hur det har skötts. Vi har också tagit ställning i andra känsliga frågor när andra politiker/partier har valt att göra som strutsen; sticka huvudet i sanden. Även ledarsidan har kallat oss för anti-etablissemangsparti. Själv har jag sedan 2005 ifrågasatt kommunchefens sätt att styra med mera med mera. Det är inte oss du skall "skjuta" på. Fast vi har också haft ett ansvar och vi kommer att analysera, reflektera och diskutera allt som har hänt och fundera på vad vi kan göra bättre och allra viktigast hur vi kan göra det.

MVH Margit

Claes Eriksson sa...

Dag!
Det var lite av en taskspark, men okej då. Jag varken kan eller vill försvara den gamla alliansens politik, men faktum är att sossarna var en av dem som ställde sig bakom kritiken och kraven från bl.a babyguards. Idag sitter dom vid rodret, och hur bra blev det?
Oppositionspartierna (inte minst Mariefredspartiet) har varit duktiga på att sätta fokus på skolfrågorna, och det är viktigt. Men jag tycker nog att också Strängnäspartiet är väl så tydliga om var man står i den debatten.
Nu gäller det i första hand att blicka framåt och försöka göra de bästa möjliga utifrån de förutsättningar som råder.
Tro mig, min fru har åsikter om det mesta och vi är inte alltid överens:) Men som sagt, huvudsaken är att ämnet hålls aktuellt och inte drunknar bland alla andra besparingar och indragningar som står för dörren. Där har vi alla i opposition ett ansvar att ifrågasätta och vara kritiska.
hälsn. Claes

Kerstin sa...

Vad menar du med omfördela Dag? Innebär det att du vill ta bort elevpengen?
Personligen tror jag att man kan väga in fler faktorer i likvärdighetsgarantin. Men att ge förvaltningen fler uppdrag just nu verkar ju vettlöst efter alla skollokalutredningar, varav Centrumskolan tar priset. Det är ju majoriteten som begärt utredningen så dom har fått det svar dom förtjänar. Hade det inte varit bättre att förvaltningen kunnat syssla med effektiviseringar och ekonomin istället.

Kerstin

Dag Bremberg sa...

Kerstin, med omfördelning menar jag i första hand det enkla att inte (som S-C-FP) ge mer pengar till de administrativa och tekniska sektorerna, utan att i stället höja elevpengen.
I dagsläget innebär det att inte ändra elevpengen utan spara främst på kommunhusets omkostnader.
På lite längre sikt är det uppenbart att det elevpengssystem som prövats några år behöver omformas. Det är ett system konstruerat för att bädda för friskolor, men vi måste ha ett system som är mer anpassat till de faktiska behoven och som gör det möjlig för enskilda skolor och förskolor att planera sin verksamhet.

Dag Bremberg sa...

Claes, om du nu kallar dig Strängäspolitiker, så är det klart att jag bör kunna ställa en sån fråga, utan att du ser det som en taskspark.
Jag har fått acceptera rollen som politiker, även fast jag inte tillhört majoriteten; i den här kommunen fungerar det så att majoriteten bestämmer allt och skiter helt i vad såväl opposition som medborgare tycker.
Var och en av oss måste ändå ta ett personligt ansvar för hur vi röstar när frågorna kommer upp.
T ex när mfp föreslog att det skulle vara ett tak för antalet barn i dagisgrupperna... vilket röstades ner av den gamla alliansen, liksom våra förslag om att omfördela pengar fr KS t BUN osv...

Claes och Margit vad säger ni nu om storlek på grupper och personaltäthet? En vänskaplig, men angelägen fråga.