söndag 8 februari 2009

Inga beslut innan barnkonsekvensanalyser!

I lördagens ST finns en artikel med en del missförstånd.

Det står bl a att "oppositionen vill hyra ut Lärcentrum" och att "oppositionen står fast vid att avyttra Karinslundsskolan.

Men det är fel; det som oppositionspartierna varit eniga om är att inga beslut ska fattas innan vi fått barnkonsekvensanalyser och ekonomiska beräkningar. Även majoriteten tycks nu hålla den linjen.

På en punkt kan ett beslut fattas redan på morgondagens fullmäktige: Eleverna i den halvtomma Karinslundsskolan kan flytta över till Paulinska fr o m höstterminen. Egentligen borde det förslaget ha utretts bättre, men eftersom skolvalet sker nu i februari är det viktigt att barn och föräldrar vet vilken skola de hamnar på.
Därför har Mariefredspartiet accepterat den åtgärden, med förhoppning om att det ska bli en bred uppgörelse om skolorna. Vi förväntar oss att majoriteten de närmsta veckorna lyssnar på oss (och förstås elever, föräldrar och personal).

Karinslundsskolans lokaler kan mycket väl behövas som grundskola inom 5-10 år, men åtminstone under den tiden kan den användas på ett mer ekonomiskt sätt. Det bör nu utredas.
Jag säger absolut inte att den ska säljas till varje pris. Det vore dumt att föregripa utredningen.

Lärcentrums lokaler finns det heller ingen färdig lösning för. Tydligen finns det idéer bland moderaterna, men "oppositionen" har absolut inte lagt något förslag.
Det finns f ö ingen oppositionsallians, vi är sex fristående partier som försöker diskutera öppet och konstruktivt. Vi har lyckats komma nära varandra på flera punkter och vi bör kunna utveckla samarbetet. Men vi är ändå olika partier och vi har våra hjärtefrågor.

2 kommentarer:

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Det finns, som jag ser det, två orsaker till att Karinslundsskolan inte skall säljas nu. Det första är som du påpekar, att vi kanske behöver skolan om 5-10 år, därför måste det ses över/utredas först. Den andra är den ekonomiska krisen vi har i världen just nu, något som skulle påverka priset vi skulle fått för skolan.

MVH Margit

mariavB sa...

Bra och väl formulerat tydliggörande Dag !
Hälsningar
Maria