torsdag 22 januari 2009

TVINGA INTE FÖRSKOLORNA ATT KÖPA CENTRALKÖKSMAT!

Nytt tjänstemannaförslag på gång om att tvinga alla kommunala skolor och förskolor att köpa mat från centralköket. Nu måste vi politiker vara tydliga!

I Mariefredsnämnden var samtliga politiker för en gångs skull helt överens när vi sågade ett uselt förslag om centralisering av all matlagning. Vi konstaterade att det blir onödiga biltransporter, sämre matkvalitet och troligen också dyrare om inte mat får lagas av personal på förskolorna, med viss hjälp av barnen. Fördelar borde väl finnas, eftersom förslaget ändå kom fram från kommunchefen? Nej, det hävdas att det skulle vara mer ekonomiskt. Men det stämmer inte om man ser till förskolorna som kan laga maten billigare lokalt, utan bara om man ser till att man ska tvångsansluta ”kunder” till det nya, gigantiska centralköket på P10-området. (Ytterligare en ogenomtänkt miljoninvestering i det skandalösa Campus-projektet.)Förskolecheferna säger att de kan laga godare, nyttigare och billigare mat. Deras uppgifter bekräftas av flera studier. (Se bl a www.skolmatensvanner.se och www.braskolmat.se).

I kommunstyrelsen var motståndet lika stort, men efter kommunchefens argumenterande blev det ett luddigt beslut om fortsatt utredning. Nu kommer alltså bollen tillbaka.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det är förödande med dessa luddiga beslut. Rakare och tydligare besparar oss ytterligare utredningar och på det sparar vi pengar.

Att centralisera skolmatslagandet trodde jag var överspelat. Fokus har ju verkligen satts på detta av bl.a medierna och det har konstaterats att matkvaliten är mycket viktig och att den försämras av långa transporter och lång varmhållning.

För att inte tala om vår strävan efter ett uthålligt samhälle. Ska vi uppnå detta måste våra beslut också vara i linje med det. Att då skapa ett system som bygger på fler transporter verkar minst sagt naivt.

Birgitta Elvingson

Fredrik Hed sa...

När jag skolade in yngsta dottern i februari 2008 fick hon gå på ett tillfälligt dagis, med mat från centralköket vid vårdcentralen. Det var ingen höjdare... Ganska bedrövligt de dagar jag var med.

Idag går både hon och sonen på Ekstubben, med matlagning på plats - betydligt bättre.

Hoppas verkligen att det blir matlagning på plats på det nya dagiset i Marielund.

Kerstin Svensson sa...

I BUN har samtliga partier klargjort att man vill ha bort centraliseringen på sikt. Så jag förstår ingenting.

Kerstin