tisdag 9 december 2008

Kalabalik i Mariefredsnämden

Nyss hemkommen, måste ändå rapportera från det underligaste möte jag varit med på.

Ordföranden Björn L hade deklarerat att mötet inte skulle vara öppet för allmänheten. Trots kritik från mig och andra så stod han fast vid det, med hänvisning till att han inte var helt säker på att beslutet om öppna möten var fattat på helt korrekt sätt.
Trots uppmärksamheten i tidningarna hade inget hänt och i dag fick jag per mejl ett brev fr kommunjuristen med förklaring av detta ställningstagande. Det påstods att fullmäktige inte beslutat att tillåta öppna möten.

Men det borde alla politiker veta att vi gjort. Det står precis i början av det dokument som vi klubbar varje år, Strategisk plan.

På min lunch giok jag in på kommunens hemsida, klippte ut avsnittet:

"Kommunfullmäktiges sammanträden är alltid öppna för allmänheten. Även nämnderna kan ha
öppna sammanträden. Det avgör varje nämnd själv."


Jag mejlade det t juristen vid Sveriges kommuner och landsting, SKL, och fick svar inom en halvtimme:
Beslutet i KF map strategisk plan räcker för att nämnden ska kunna ha öppna möten.

Jag mejlade denna information till vår kommunjurist. Han ringde upp mig när jag var på väg hem, klockan 5, och bekräftade att det inte fanns några hinder för att ha öppna möten. Han tackade mig för att jag plockat fram beslutet - som tydligen ingen annan kunnat eller velat ta fram. Han sa också att han precis innan meddelat detta till nämndordföranden Björn L.

Okej, tänker jag. Men vad händer när mötet ska inledas? Jo, då säger nämndordföranden att HAN tagit fram ny information, dvs beslutet i strategisk plan, för några dagar sen och att han nu gjorde bedömningen att mötet kunde vara öppet. Samtidigt hävdade han att först måste medborgarna lämna lokalen och sen måste vi ta ett enhälligt beslut.

Jag blev en smula chockad, men jag berättade då vad som skett under eftermiddagen. Han backade, mötet blev öppet. Medborgarna framförde som vanligt kloka synpunkter - bland annat angående just detta.

3 kommentarer:

Cattis Hellmark-Eriksson sa...

Hej Dag!

Mycket märkligt hur det hela utvecklade sig vart efter tiden gick.

Läste i Stratiegisk plan, men kunde inte hitta ett beslut i KF om detta..

Ja ibland kan man undra..

Så nu får vi se hur det blir på Bun imorgon.

Ha en bra morgondag//Cattis

Anna sa...

Hej.
Mycket underligt det där och ännu underligare var det att ordf inte ville att vi skulle få vara närvarande när beslut skulle tas om huruvida mötet skulle vara öppet eller ej.

Har förut varit mycket intresserad av politik men lessnat då just den attityden verkar vara en åkomma som drabbar många politiker. Kattis engagemang har smittat av sig på mig och jag är glad att jag närvarade på nämndmötet igår. Jag fick se att det trots allt finns politiker som är villiga att stå för sitt arbete och inte bara vill ha våra röster för att sedan kunna behandla oss som mindre vetande och stänga oss ute. TACK!!!

Anna

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

I dag hände något förvånansvärt på Teknik- och fritidsnämnden, ordförande Marianne Andersson (c) började sammamträdet med att slänga ut den fackliga representanten som var där, vi andra protesterade, men det hjälpte inte. Marianne hävdade att vi skulle rösta om det i så fall, men sen gick hon bara vidare i mötet utan att frågan togs upp vidare. Vad är det som händer? Kallas det här demokrati? Jag hoppas att den fackliga representanten går vidare med det här. Jag har suttit i nämnd sedan 1996 och har aldrig sett på makan!

MVH Margit