måndag 22 december 2008

Hög tid för julefrid

Vi som valt att engagera oss i politiken får väl vara beredda att ta en del kritik. I alla fall brukar en del, främst gamla sossar och moderater säga att "det hör till".
Jag håller inte med, och även om det vore så att "om man gett sig in i leken får man leken tåla", så kan inte denna syn på politiker appliceras på kommunaltjänstemän eller journalister. Jag syftar nu på hetsen mot bl a en skribent på E-kuriren.

Även när debatten är hård brukar politiker vara överens om att angrepp på personer inte är OK, i alla fall inte i Strängnäs kommun.

Jag tycker att det är en del av vårt uppdrag och vårt ansvar som politiskt valda att säga ifrån när det förekommer mobbning eller hets mot någon grupp eller individid. Jag hör att andra också tycker så men att de inte vågar skriva i eget namn för att de är rädda att bli utsatt för "blogghets". Så ska vi väl inte ha det?

Fridful jul önskar jag er alla!
(Vare sig ni är troende eller ateister, kristna eller muslimer, svarta eller vita, kvinnor eller män, hetero eller homo, "bonnjävlar" eller "08-or".)

7 kommentarer:

Kerstin sa...

Jag håller med dig Dag, vi får aldrig bli elaka och gå till personangrepp. Inte heller tycker jag privatlivet skall exponeras. Om inte bloggaren själv bjuder på sin familj och vänner. Men vad det gäller politik och åsikter kan vi gott vara lite spetsfundiga, gärna inlägg med en liten knorr. Det tycker jag piggar upp i debatten. Allt som får människor att småle är positivt. Inte att förväxla med hånskratt. Bästa sättet att hålla stilen i bloggandet är ju att inte kommentera "grodorna". Men jag tycker nog att vi i Strängnäs bara haft Små grodor i våra bloggar, dom som är lustiga att se och se där kom knorren in igen.
God Jul önskar jag dig och alla dina läsare.

08-a från söder
Kerstin

Linda Strand sa...

Som kvinnlig invandrare, heteroateist måste jag säga att du är en klok man, Dag. Hetsiga debatter är underhållande, men när det ger en besk bismak av personlig vendetta riktat mot personen (och inte politiken) då tappar jag intresset. Fram för mer modiga människor som säger sanningen utan färg åt vare sig det ena eller det andra hållet. God jul!

Marie-Louise F M sa...

Hej Dag!
Det är tufft i politiken och ibland är gränsen hårfin mellan angrepp på politiskt åsikt och person.
Det är en hel del som sägs i "stridens hetta" som vi alla kan vara utan!
Hoppas att du har haft en fridfull jul och så önskar jag dig ett Gott Nytt År!
Hälsn Marie-Louise

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Ja, du är klok. God fortsättning på julen och gott nytt år önskar jag dig och de dina.

Hälsningar en kristen norsk bonddjävel.

MVH Margit

Mats Werner sa...

Vadan denna ständiga svenska fruktan för att utsättas för kritik? Innehar man ett förtroendeuppdrag måste man väl för katten kunna bli kritiserad för det sätt man utför det på? Eller?

Att säga "sanningen utan färg" det var det roligaste jag läst på länge. Det är verkligen gråsossesverige i sin prydno.

Företräder man en uppfattning som man torgför ska man givetvis inte bli kritiserad för att man är rödnäst eller har okammat hår, men banne mig om man inte får kritisera hur personen utför sitt jobb eller uppdrag.

Gör man det illa ska man också som politiker vara beredd att det kan få konsekvenser. Varför skulle dessa bara drabba somliga?

Mats Werner sa...

Jaså, Du vill inte släppa igenom min kommentar. där ser man!
Gott Slut på Dig också!
MATS

Dag Bremberg sa...

Jodå, Mats, jag släpper fram din kommentar, fast jag tvekade ett tag.
Det är ju inte så att det finns något personangrepp i den (även om jag tycker att du här ger exempel på onödigt hårda påhopp på "gråsossar").
Min tvekan berodde på att jag först trodde att du hade skickat fel inlägg, eftersom det inte direkt var en kommentar till mitt inlägg. Nu ser jag dock att du bemöter en av kommentarerna. Så, okej.
Men, Mats, låt oss försöka att undvika generaliseringar. Det är kul att "bunta ihop och slå ihjäl", men det bidrar kanske inte till utvecklingen av en demokratisk dialog.
Frid!