fredag 12 december 2008

Politiker som ogillar öppenhet

De senaste dagarna har vissa lokala politiker visat att honnörsordet öppenhet inte är värt ett smack för dem.
De vill inte verka för att nämndmöten ska vara öppna för allmänheten och de vill inte att personalrepresentanter ska få vara med. De vill inte samarbeta med andra partier, utan endast inom den lilla trepartipakt som har ett mandats övervikt, just nu.
Detta gäller absolut inte alla, men några av dem som getts mäktiga positioner.

Kanske är det dessa som svarat nej på min enkla enkätfråga om det vore bra om fler politiker hade bloggar. Det är knappast några vanliga medborgare som har något emot en fri och öppen diskussion (de var ju också i klar majoritet). Vi har också senaste tiden hört att vissa politiker reagerat på diskussionerna på en eller två bloggar. Det kan man förstå, men att vissa sen drar slutsatsen att man borde stänga ner hela bloggosfären, eller åtminstone förbjuda politiker att blogga, för att det var bättre förr eller för att man vill att alla diskussioner ska hållas inom kommunhusets väggar.
Tvärtom måste alla politiker inse att medborgardialogen är grunden för demokratin och att vi måste använda och utveckla de verktyg och forum som finns idag.

6 kommentarer:

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

En fråga, du skriver att du förstår diskussionen som har pågått om/runt en - eller två bloggar, menar du att man borde stänga ner de bloggarna? Bara för tydlighetens skull, menar jag, så vill jag gärna veta om det är censur du vill ha, eller om det var diskussionen i sig bara du syftade på. För diskussionen handlade om att bloggarna skulle stängas ner på grund av vad ett par bloggare hade skrivit om, därav min fråga?

MVH Margit

Ebbe Ollman sa...

Jag svarade nej på enkäten bara av den anledningen att det finns nog med bloggar att hålla reda på som det är. Det politiska samtalet riskeras att fragmenteras till en radda monologer som ingen har tid eller ork att följa och ännu mindre kommentera och debattera. Din blogg är bra för att den inte handlar om annat än det som är aktuellt i samhällsdebatten: inga reseskildringar eller personliga utläggningar som ger mer information än vad jag egentligen är intresserad av.

Dag Bremberg sa...

Ebbe, tack för svar. Du är rak och ärlig. Och du har rätt i att det är svårt att ha koll på diskussioner på en massa bloggar.
Bättre då med ett öppet, modererat diskussonsforum.

Det som bekymrar mig är de politiker som inte gillar öppenhet, som tycks läsa bloggar men aldrig ger en kommentar. De som ingår i den nuvarande majoriteten borde känna ett större ansvar för att kommunicera.

Dag Bremberg sa...

Margit, vet inte riktigt vad jag ska svara, det känns inte som att det behövs något förtydligande.
Vill jag ha censur? Är påven ateist?

Jag kan bara säga att jag varit rätt ensam om att försvara tryckfriheten/journalistiken när det i KS och andra sammanhang höjts röster om hur hemskt det är att media (Strengnäs tidning)tar upp negativa företeelser i kommunen.

Margit Urtegård sa...

Hej igen Dag.

OK, förlåt, jag var inte säker på vad du menade.

Jag svarade ja på din enkätfråga. Jag tycker det är kul att läsa andras bloggar och jag gillar att skriva artiklar på min egen blogg. Att få ta del av andras åsikter via bloggar är bra, tycker jag. Sen om några av oss skriver om annat än politik också, är upp till var och en. Det är frivilligt att läsa.

MVH Margit

Anonym sa...

Där ser man hur olika vi är, vi människor. jag läser gärna bloggar och deltar när jag har tid och lust. Det finns inget tvång att hänga med Ebbe. Du ser ju direkt om det står något av intresse. Reseskildringarna tycker jag har varit trevliga, dom bevisar ju bara att även politiker går på språkkurs, åker på utflykt eller jobbar som volontärer. Vilken härlig skara politiker vi har i Strängnäs. Synd att några tydligen bara läser och aldrig kommenterar. Var och en väljer stil och innehåll på sin blogg och det är upp till varje läsare att välja vad han/hon vill läsa. Är det inte härligt med yttrandefrihet.

kerstin