måndag 1 december 2008

Förklaringar till underskottet

På dagens KS gav ekonomichefen förklaringar till den plöstliga försämringen av ekonomin i oktober:
1. Försäljning av Thomasgymnasiets byggnader kostar kommunen 3 miljoner kronor. Det är i varje fall vad kommunens fastighetsbolag debiterat.
(Ett mönster att kommunens fastighetsförsäljningar kostar mer än de smakar. Ett annat mönster att fstighetsbolaget inte direkt arbetar effektivt.)

2. Arrendatorn av hamnen i Mariefred får 2 miljoner kr, när avtalet nu upphör. Troligen avser det investeringar i hamnen.
(Det är obegripligt att detta inte tas ut av den nye arrendatorn. Näringslivschefen kunde inte ge något tydligt svar, och jag är orolig för att de pågående förhandlingarna blir ännu ett exempel på att kommunen är för flat. Sen befarar jag att kommunen åker på en miljonsmäll när nye arrendatorn har önskemål om att hamnen ska byggas om.)

3. Gymnasiet på Campusområdet drar över sin budget ännu mer. Elevantalet har minskat, men personalstyrkan han inte minskat så mkt som ekonomichefen hade trott.
(Gymnasiet är ett svart hål. Särskilt som ytterligare inköp av inventerarier för över 3 miljoner kr redovisas nu. Man kan klandra rektorn, men frågan är varför inte kommunledningen fått kontroll över miljonrullningen. Nu lovar kommunchefen att hålen är tilltäppta. Men det räcker inte för mig. Jag vill se en annan styrning av gymnasiet, helst i form av en kommunägd friskola, med helt eget budgetansvar.)

Inga kommentarer: