torsdag 11 september 2008

Bra om blockpolitiken bryts

E-kurirens ledare gläds åt att sossarna signalerar att de inte kommer att regera ensamma och att de eventuellt i framtiden kan samarbeta med borgerliga partier.
Det är egentligen två helt olika tecken; det första innebär egentligen att s, mp och v är på väg att bilda ett block, eller snarare en pakt, på samma sätt som Alliansen inför senaste valet. Det efterlyses ibland av journalister, men är det verkligen vad väljarna vill ha; endast två alternativ? Nej, då skulle det inte ha blivit fler partier, utan färre. Det vore olyckligt om enda alternativet till två stora, stelbenta alliansblock blir sverigedemokraterna.
En anonym repr f SD nappar på just det i en kommentar på
http://www.ekuriren.se/link.php?id=732204

Visst finns det skillnader mellan partierna, även om man ofta slås av att en sosse och en moderat kan ha samma konservativa, tröga förhållningssätt. Större är skillnaden mellan de stora betongpartierna och de nya utvecklingsinriktade lokalpartierna. Personligen kan jag tycka att det är svårt att se meningen med att fp och c är skilda partier, om de ändå alltid ska tycka likadant. Men så händer det att någon eller några står för sin uppfatning och röstar efter sitt hjärta i fullmäktige eller riksdagen. Alltför sällan dock.

Blockbildningen är mycket osund, i synnerhet på det lokala planet. Det visade sig ju att den oheliga Alliansen inte kunde hålla i Strängnäs eller i landstinget.
I Sthlm viner partipiskorna och där håller man nog ihop en tid, men jag delar EK:s förhoppningar om uppluckring.

Partierna måste inför nästa val profilera sig skarpare och ge mycket tydliga besked till väljarna. Floskler om frihet och trygghet bör ersättas med konkreta mål ang t ex lärartäthet.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Att Sverigedemokraterna utgör den enda politiska oppositionen i detta gudsförgätna land är ingen direkt nyhet... Vad är det för fel på det?

Dag Bremberg sa...

Det finns en väldigt bred och mångfacetterad opposition såväl på riksnivå som kommunal nivå.
Vissa väljer att engagera sig i demokratiska partier, som kan nå inflytande; andra väljer att engagera sig i demokratiska folkrörelser och föreningar, som kan påverka partierna och beslutsfattarna direkt.
Det finns mycket att förändra, men den som påstår att detta är ett land som Gud glömt verkar uppgiven. Det är inte bra för landet om de gamla partierna inte öppnar sig och utvecklas, men det kanske är bra för SD. Det är inte samma sak.

Anonym sa...

Tips: www.metrobloggen.se/STHLMstreetstyle