fredag 1 augusti 2008

Motstånd mot utveckling av demokratin

Idéerna om att utveckla våra delvis insomnade och förlegade demokratiformer stöter alltid på motstånd. Se Mats luttrade kommentar nedan eller Alex Voronovs ledarkommentar på ekuriren.se.
Det är rätt naturligt att det finns ett motstånd. Många av de politiker som är verksamma tycker att dagens former är ganska okej, annars skulle de väl inte ha engagerat sig och ställt upp till omval om igen och om igen...
Ett problem är att alla de personer som tröttnat och lämnat partipolitiken inte hörs, och än mindre de som aldrig velat ge sig in i politiken i den form den haft hittills.

Jag kan personligen ha massor av synpunkter om exakt hur man bör utforma de demokratiska systemen, men det viktiga är inte detaljerna. Det viktiga är att vi vågar pröva nya former, för att få fler att börja engagera sig. Detta verkar SKL-ledningen ha insett, och det är vi väldigt överens om i vår kommuns demokratiberedning. Inte alla, men ändå...

Vad gäller lokaldemokratin och nämnder för kommundelar så visar forskningen att nämnderna i dess gamla form inte utvecklar demokratin, men att de är kostnadseffektiva. Samma slutsats drar jag av Mariefredsnämnden redan nu.
Så Voronovs invändning om att en direktvald nämnd skulle vara "kostnadsdrivande" är inte riktigt förankrad i praktiken. En nämnd kan inte öka sina utgifter, utan är helt bunden av den budgetram som fullmäktige fastställer. Det är ett strikt, stelbent system, som ibland inte är så effektivt när nämnderna inte kan anpassa sig till de verkliga behov som de identifierar under året. Men så är det.
Så frågan om direktval (som bör kopplas till ett tydligare nämndmandat) har egentligen inget med kostnaden att göra.
Tvärtom; den enda riktigt tydliga fördelen hittills med Mariefredsnämnden och Mariefredskontoret är att verksamheten på orten kunnat bedrivas mer effektivt och billigare.

2 kommentarer:

Lotta Grönblad sa...

Hej Dag

Jo, jag tycker att lokaldemokratin definitivt ska utvecklas. Men jag vet inte om mfredsnämnden är rätt väg att gå.

Tex har vi i barn- och utb nämnden under det här senaste kaosartade året konstant haft många besökare som velat ställa frågor.

Jag har ofta kännt att nämndformen inte passar så bra då, utan att just det här samtalet mellan väljare och de valda bör fördjupas.

Men det tror jag handlar mer om själva formen. Vet inte om det är det som du tänker på?

hälsar Lotta

Dag Bremberg sa...

Ja, medborgardialogen måste utvecklas. Och den måste innehålla möjligheter till ett reellt inflytande.
Nej, nämndformen är inte optimal. Jag menar att vi bör pröva att ersätta de flesta nämnder med utskott och beredningar.

Mariefred är speciellt, eftersom det är en stad där medborgarna eg aldrig accepterat kommunsammanslagningen. Därför behövs det en särskild lösning, och det får inte vara skendemokrati som lätt genomskådas av medborgarna. Enda alternativet till egen kommun är en kommundelsnämnd som har verkligt ansvar och som är direktvald. Det är i varje fall värt att pröva.
Vi kan mycket väl ha olika lösningar i olika delar av kommunen. Där håller jag med den förra demokratiberedningen (och den nuvarande).

Sen är jag helt övertygad om att det blir mycket mer träffsäkra och kostnadseffektiva beslut om man delegerar ansvar till kommundelar/områden/skolor.