torsdag 8 maj 2008

Gör en långsiktig skolplan!

En ny utredningsrapport om skolorna i Strängnäs kommun har nu presenterats av kommunens ledande tjänstemän. Ett halvår efter den rapport som väckte sådana reaktioner och vars text ändrades osv...
Nu tas även de s k landsbygdsskolorna med - trots att det varit ett krav från främst centerpartiet att dessa ska skyddas. oavsett hur få elever som finns kvar.
Det är förstås rimligt att dessa finns med i utredningen. Men det är inte rimligt att lägga ned dem och börja bussa elever. Även om kommunen kortsiktigt sparar några kronor så blir de negativa konsekvenserna för eleverna, för landsbygdens liv och för miljön desto större.
Jag ifrågasätter om det är rimligt att så här snabbt lägga ned någon skola överhuvudtaget, utan att ha ordentliga prognoser över elevantalet 5-10 år framåt. Helst borde man väl ha ett perspektiv på 20-30 år med tanke på en skolbyggnads livslängd.
Så det krävs en ordentlig utredning, med ett mycket mer långsiktigt perspektiv.
Politiker måste ta ansvar för framtiden, inte bara perioden fram till nästa val!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Man kan bussa eleverna åt andra hållet från stan till landet!

Dag Bremberg sa...

>Javisst kan man det, men frågan är om det är nödvändigt. Om man tar hänsyn till de större småbarnskullarna och inflyttningen av barnfamiljer borde det om några år bli fler elever igen.
I Mariefred ökar barnantalet redan i de lägre åldrarna.
Så skolornas lokaler kommer inte att behöva stå "tomma", som kommunchefen hävdat.

Anonym sa...

Dag,
Jag blev uppriktigt förvånad över referensgruppens "avrättning" av tjänstemännen i skolutredningen. Min bild om en öppen utredning där referensgruppen och andra intressenter deltog på lika villkor, fick mig att börja fundera om tillståndet i utredningen. Nu kommer vi på det extra BUN-sammanträdet att få frågan om utredningen ska gå ut på remiss. Väntas referengruppen få delta då eller hur har man tänkt. Utredningen ägs av KS så vi i BUN har inte full kontroll och jag undrar lite över hur direktiven till utredningen är skrivna.
Men oavsett vilket kan vi inte ha föräldrar som känner en så total alienation över sin medverkan. Lotta G lovade att se över utredningen och det vore säkert bra för det politiska syftet är gott och det vore synd om tjänstemännen inte kan leva upp till det, trots att de har gjort allt rätt.
Jag har lagt en kommentar om landsbygdsskolorna på Margits blogg.
Kan du hälsa P-E Nerby att det är skolkonferens på Thomas på tisdag den 13 maj.
Håkan Bertilsson
Strängnäspartiet