I ST/EK i dag rapporteras att 58 tjänster ska bort direkt inom förskolan och skolan. Till dessa måste läggas minst 12 på Mariefreds skola plus ett antal på bl a Thomasgymnasiet.
Vissa anonyma debattörer på http://www.ekuriren.se/ försöker påskina att det enbart sker en anpassning till elevantalet. Det är inte sant, och det borde de veta, eftersom de garanterat är partipolititiskt aktiva på den borgerliga sidan. Där de så ofta är fegt anonyma.
Att "sparkraven" från kommunledningen är så stora i år liksom i fjol, beror på att borgarna inte vill höja anslagen (elevpengen) i takt med konstnaderna.
Det innebär att det blir färre lärare och annan personal på förskolor och skolor. Finns inga möjligheter att "effektivisera".
Lägre personaltäthet innebär ofrånkomligen lägre kvalitet, sämre trygghet, mindre trivsel, sämre resultat.
Fast vissa borgerliga politiker vill låtsas som att det inte spelar någon roll hur mycket (eller litet) pengar man satsar på verksamheterna. De påstår att det inte finns "belägg för ett statistiskt samband mellan resurser och resultat". Det innebär då att man kan dra ner hur mycket som helst och avfärda all kriktik.
Jag har frågat om de kommer att fortsätta att skära ner och inte fått något svar. Jag har också frågat vad de tycker är en rimlig nivå för personaltäthet, enligt deras (uppenbarligen låga) ambitionsnivå. Inget svar.
Jag upphör inte att förvånas över att borgerliga politiker sitter och fattar massvis med beslut och inte ens efterfrågar konsekvensanalyser. De verkar öht inte ha några politiska mål - annat än m-målet att hålla skatten nere, till varje pris.
Men när kommunen nu har målet att växa extremt fort, så uppstår ökade kostnader för exempelvis förskolor, vilket leder fram till att trots brutala nedskärningar så kommer en skattehöjning - om inte kommunen ska hamna på obestånd.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar