måndag 13 augusti 2007

INTE SEMESTER MEN SOMMARLOV...

För mig är semestern finito, och efter många vilsamma dagar är jag faktiskt ivrig att komma i gång med politik igen!
Men kommunens ledande politiker gillar långa sommarlov. De har ställt in augustimötena för kommunfullmäktige, styrelsen och Mariefredsnämnden.
Men givetvis upphör inte kommunens verksamhet mellan juni och september. Det måste fattas beslut - och i en demokrati ska dessa förstås föregås av breda diskussioner.
Men i Strängnäs kommun förekommer inga sådan diskussioner nu. Det är i praktiken kommunalrådet som styr enväldigt, och i Mariefred är det kommundelsnämndens ordförande, Herr A (som gärna vill se sig som en borgmästare).
Jag fick läsa i tidningen att Herr A och hans vice hade pratat, utan att ha ett utlyst möte, och att han därmed ansåg att nämnden fattat ett formellt beslut. Någon sådan beslutsrätt finns inte. "Beslutet" var att begära en "omprövning" av ett fullmäktigebeslut från 2005 om ombyggnationen av Mariefreds skola. Det beslutet är verkställt och går givetvis inte att ompröva.
Dessutom var det moderaterna som med sina stödpartier drev igenom det beslutet, i ännu ett mislyckat försök att spara pengar. Kommunledningen körde över såväl oppostitionen som protesterande föräldrar och lärare.

Nu heter det att det beslutet var ett misstag! Men har moderaterna verkligen bytt linje så snabbt. Vill de verkligen investera i skolan nu, trots att det inte fanns med i budgeten som togs i juni?
F-n tro't!

Men varför gör man då detta utspel om en ny ombyggnation mitt i sommaren? Jo, för att Arbetsmiljöverket fastslagit att det inte går att ha stora klasser i nuvarande klassrum med begränsad ventilation. Arbetsmiljöverket anser att klasserna genast måste organiseras om (så att de blir mindre).
Kommunledningen tycks då ha bestämt sig för att svara att man i stället ska bygga om skolan. Man uttalar sig i tidningen om att detta ska inledas redan under höstterminen.
Visst! Så fort går det med utredning, beslut, upphandling, nytt beslut. Och byggjobbarna står ju på kö...
Nej, detta kan jag inte uppfatta som annat än en ny fint. Moderaterna här är tyvärr experter på att låtsas som att de verkligen vill få saker gjorda, men sen börjar de hitta problem och förhalar och förhalar...
Det idiotiska är att uppskjutna investeringar i ex daghem och eftersatt underhåll av IP innebär merkostnader för kommunen. Det medger moderater på tu man hand, men när ska partiet börja agera seriöst och långsiktigt?

Inga kommentarer: