onsdag 27 juni 2007

Sommarlov men ingen arbetsro på skolorna

Sommarlov och nu tror kommunledningen i Strängnäs att de ska slippa ifrån skoldebatten.
Men vi kommer inte att tystna, vi som bryr oss om hur det funkar på skolorna - i verkligheten.

Det är uppenbart en taktik från de styrande partierna att försöka undvika seriös diskussion om konkreta åtgärder inom skolans område. Man har lagt ner mycket arbete på en skolplan med massor av tjusiga mål.
- Okej, men finns det någon ambition att se till att dessa mål ska uppfyllas genom konkreta åtgärder? Hur ska de följas upp? Nej, jag förväntar mig inga svar, frågorna var retoriska.

Det är mil mellan politiska beslut och skolans verklighet. Det är bekvämast så för de politiker som egentligen inte har några ambitioner annat än att hålla skatten nere. Då kan man skriva in "trygghet" och "arbetsro" i planer, men i nästa stund fatta beslut som medför nedskärningar, färre lärare, större klasser, indragna vikarier och mindre tid för arbete mot mobbing.

OM Alliansen menar allvar med målet om "Mälardalens bästa skola", så måste man snarast börja lyssna på lärarna, föräldrarna och eleverna. Det är de som ska göra jobbet, och det är de som vet att det behövs pengar till speciallärare, vikarier, böcker, datorer, bollar m.m.
"Det handlar inte bara om pengar", brukar moderaterna säga. Nej visst, det är också en ledningsfråga. Om en rektor inte fungerar så ska han ersättas (fast det lär också medföra merkostnader).

Skolan bör utvecklas på flera sätt. Till exempel bör utvecklingssamtalen bli mer strukturerade, föräldrarna bör få mer information, eleverna behöver vara med och diskutera vad som förväntas av dem i alla ämnen, de individuella utvecklingsplanerna måste vara genomtänkta och konkreta.
Men allt detta tar tid, liksom nya krav på prov, omdömen och betyg.
Det innebär att det krävs fler lärare, dvs mer resurser. Så det handlar om pengar.
Vi kommer att fortsätta att lägga förslag som innebär förbättringar i verksamheten - för barnens bästa!

Dag
PS. En längre version av denna text kommer att publiceras som debattartikel i E-kuriren.
www.ekuriren.se

2 kommentarer:

Lotta Grönblad sa...

Hej Dag

Trevlig blogg och bra skrivna inlägg! I stort håller jag med dig. / Lotta

Lotta Grönblad sa...

Hej Dag

Trevlig blogg och bra skrivna inlägg som jag i stort håller med dig om. Utom att Socialdemokraterna verkar trötta. Jag är aldrig trött vet du. / L