torsdag 22 december 2016


Västvärldens demokratiska system krackelerar och är på bristningsgränsen.
Extrema populister ser en vidöppen klyfta där de kan marschera in.
En mycket stor andel av vanliga människor har nu ett djupt misstroende mot de institutioner - kommuner och landsting - vars chefer säger att de och deras byråkratier utgör själva demokratin. Vilket i sig är skrämmande för mig.

Demokrati är inte bara en struktur där folk kan välja representanter (det fanns i Sovjetunionen, DDR, Chile osv); det är först när ordet får verklig substans som det blir folkmakt.

70-80 år har gått sedan demokratin föll över ända senast, men vann demokratin? Vad har vi lärt? Har de som har makt verkligen blivit mer demokratiska, ens i Sverige? Eller bara skickligare på att framstå som lyssnande; "medborgardialog är jätteviktigt för mig", "jag hör vad du säger", "jag tar med mig det", "hör gärna av dig så tar vi en fika och snackar om det på tu man hand", "vi kommunalråd har beslutat att göra en turné och träffa företagarna", "vi lovar att komma ut till er före valet eller nästa år..."

Det är 25 år sedan Ny Demokrati såg att det fanns en öppen dörr rätt in i riksdagen. De gamla partiernas ledningar fattade ingenting. ND:s ledare var inte humanister, men de hade rätt i att det redan då behövdes en nystart för demokrati!

Och vissa ledare för de gamla partierna låter som att inget har hänt, trots att de tappat majoriteten av medlemmarna och numera är klubbar för inbördes ...

Om den kortsiktiga makten, dvs att kunna få majoritetsbeslut om sin budget och oförändrad skatt nästa år, är det enda viktiga för dessa politiker, så är det ingen idé att med dem diskutera vad demokrati är.
Om det inte är viktigt för dem vad som hänt förr och hur bräcklig demokratin är, då spelar det ingen roll hur många förslag om demokratiutveckling som läggs fram, då kommer de att fortsätta att leva i sin bubbla tills den spricker. Och jag tror att de ser riskerna men räknar med att de själva inte kommer att drabbas.
Det är mänskligt.

Men vårt globala samhälle behöver politiker med helhetssyn som vill förstå vad hållbarhet och demokrati egentligen betyder i dag och i morgon!

Inga kommentarer: