fredag 15 oktober 2010

Mariefredsnämnden läggs ner

UPPDATERAT 18 okt.
Den nygamla (mer gammal än ny) majoriteten i kommunen kommer som väntat att lägga ner Mariefredsnämnden och med största sannolikhet även Mariefredskontoret.

Alla andra nämnder kommer troligen att behållas.
Dessutom inrättas en ny nämnd "för ett uthålligt samhälle" (sic), som förstås är skapad för att ge MP ett eget utrymme (samt för att kunna motivera ett nytt kommunalråd). Om den nämnden inte får andra befogenheter än den gamla vanliga miljötillsynen så blir det pinsamt. Planfrågorna är de viktiga.

Hur blir det då med Mariefred o de andra kommundelarna? Någon form av områdesstyrelser ska skapas, men jag vet inte ännu om dessa kommer att få ett reellt ansvar med verksamhetsbudget eller om de blir en ny form av skendemokrati.

Det verkar nu som att dessa områdesstyrelser inte ska få några reella befogenheter, inte heller verksamhetsbudget eller kontor med personal.
I så fall sviker C-FP-S sina löften och det blir inga "styrelser" utan snarare kommundelsråd - och det finns ingen som kan hävda att dessa innebär annat än skendemokrati.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Dag!

Hur går det då med den lokala styrelsen på Mariefredsskolan. Kommer den också att läggas ned?
MFN har ju fattat beslut att det ska vara en styrelse på skolan med föräldra majoritet.

//Cattis Hellmark

Dag Bremberg sa...

Hej, Cattis!
Nej, skolans styrelse påverkas inte. Det är inte MFN som beslutat om den, utan det beslutet togs på föräldraföreningens begäran redan 2006.
Dessutom fick vi igenom min motion om att låta skolan få arbeta ännu mer självständigt med en styrelse som har budgetansvar etc.
De partier som kommer att styra nu är ju inte särskilt engagerade i skolornas utveckling, men de kan knappast bromsa.

Kerstin Svensson sa...

Underbart är kort, som Povel Ramel sa. Närdemokratin i vår kommun började med Jens löfte till Stallarholmens nätverk, att få vara med och diskutera. Och den slutade med den "nygamla" majoritetens beslut at bilda kommundelsstyrelser.Så var det klart. Finns det någon som inte känner sig överkörd?

Kerstin Svensson