tisdag 7 april 2009

Regeringspengarna räcker inte

Uppdaterat: E-kurirens ledare försvarar regeringen benhårt.
http://ekuriren.se/ledareasikter

Men det är ett udda rop i stormen. Läs Fokus (http://www.fokus.se/2009/04/vi-behover-en-skattechock):
"Svensk ekonomi måste stimuleras mer... det är vad alla, monetarister, nykeynesianer, nyliberaler, som läst nationalekonomi vet."

Läs även: http://promemorian.blogspot.com/2009/04/nar-kommunerna-krisar.html
----------------------------------
Regeringen öppnade till slut statens kassakista för att lindra nedskärningarna i kommunerna.
Det är klart att jag känner en viss lättnad - även om jag inte jublar som Marie-Louise:
http://marie-louisemustaniemi.blogspot.com/

Men på SVT-aktuellt sa man att "Strängnäspolitikerna suttit och räknat hela dagen", sen intervjuades Jens P, som mumlade en stund och sen sa att runt 150 personer ändå måste sägas upp...
Lägg till dem alla tillfälligt anställda som redan fått veta att de måste sluta.
I tidningen säger Jens att det är synd om personalen. Det är sant, fast sent sagt.
Men dem som det är mest synd om är barnen på våra förskolor och skolor.
Jag kan inte ens minnas när Jens-alliansen nämnde barnen senast.
Vilket gör mig besviken, men inte uppgiven - tvärtom!

5 kommentarer:

Marie-Louise F M sa...

Hej Dag!
Jag tycker att den ekonomiska satsningen som Alliansregeringer gör svarar upp mot syftet att lindra effekterna i lågkonjunkturen! Regionala och kommunala politiker måste trots allt prioritera kärnverksamheterna! Många har inte gjort den resan än! Det finns många heliga kor som inte har slaktats. I Strängäs finns SEVAB, i E-tuna har vi Parken ZOO. Listan kan göras lång och hur kan det komma sig att man kramar dessa bolag mer än verksamheterna som berör våra barn och äldre?
Hälsn Marie-Louise

Ebbe Ollman sa...

Glöm den kommunalekonomiska 3-årsregeln! Med denna djupa nergång måste vi räkna på 5 till 6 år innan vi får ekonomin i balans. Det var det du sade i KS precis häromdagen!

Dag Bremberg sa...

Marie-Louise, visst lindrar regeringens tillskott, och jag vill inte stämma in i klagokören, men ur ett samhällsekonomiskt perspektiv vore det bättre med större tillskott nu.
De nedskärningar som nu är på gång inom kommunerna kommer dels drabba välfärden dels förvärra krisen. Arbetslösa lärare stryper sin konsumtion osv.

Ebbe, ja, tyvärr verkar de flesta andra politiker i vår kommun tro att de inte har något val, de fokuserar på budgetavvikelser i stället för barnens behov och verksamheternas kvalitet.

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Jag är rädd för att mera pengar från regeringen till vår kommun skulle få den politiska ledningen i Strängnäs kommun att göra precis samma sak som de gjorde när de höjde skatten;just ingenting! Det hade inte hjälpt våra barn i förskola och skola ett dugg, är jag rädd.

MVH Margit

Dag Bremberg sa...

Hej, Margit!
Du kan ha rätt i att mer pengar inte gör kommunledningen mer aktiv och kreativ. Men det är det väl ingen som hoppas.
Pengarna bör gå direkt till skolor och förskolor för att kunna begränsa uppsägningarna. Då gör de bäst effekt för såväl vår välfärd som samhällsekonomin.
Eftersom inte alla kommuner sköter sig så bra (understatement) så bör staten öronmärka sitt stöd - trots att det ogillas av kommunerna.