fredag 23 januari 2009

När ska kommunledningen bli medveten om krisen?

INTERPELLATION ANG KRISEN
TILL KOMMUNSTYRELSENS ORDFÖRANDE JENS PERSSON (C)

Den ekonomiska krisen slår snabbt och hårt mot många företag, men inte bara företag. Kommunerna drabbas dels genom ökade utgifter för bl a försörjningsstöd, men främst genom minskade skatteintäkter.
Många kommuner började redan i fjol att dels göra nya prognoser, dels fatta beslut om åtgärdsplaner.
I Strängnäs kommun har inget hörts, inte ens i kommunstyrelsen eller dess arbetsutskott har det blivit information eller diskussion om det allvarliga läget. Det finns anledning att anta att årets budget kommer att spricka och att det behövs åtgärder relativt snart.

Därför ställer jag följande frågor:

1. Vilket resultat pekar en aktuell och realistisk årsprognos på?
2. Vilka åtgärder överväger du?
3. Kan du tänka dig - i syfte att minska kostnader och göra det möjligt att behålla yngre anställda - att erbjuda äldre förmånliga villkor för delpension?

6 kommentarer:

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

När de blir medvetna om krisen kommer de att höja skatten ytterligare, tror jag.

När blir de medvetna frågar du, ja det borde de vara redan. Men, allt är ju så bra hävdar Jens. Det kanske är därför de har gett oppositionsrådet munkavel efter att de här om dagen informerade henne om det ekonomiska läget i kommunen, därför att de börjar ana hur illa det är. Jag är orolig och det är det nog många som är.

Trevlig helg.

MVH Margit

Anonym sa...

Hej Dag,

Håller med dig helt och hållet! Jens får nog revidera sitt uttalande före jul om att den ekonomiska prognosen " är mycket,mycket god".
Att den alltmer Pravdaliknande Eskilstunakuriren trots full vetskap väljer att inte informera sina läsare om vad som pågår i Strängnäs kommun är beklagligt. Att Strängnäs kommun måste låna 100 milj. fem gånger mer än Kalix kommun borde vara en nyhet, alltför viktig att undanhålla även för en FP(S?) tidning.

Sixten

Anonym sa...

Det beror nog på vad kommunen lånar pengarna till, är det investeringar eller löner? Det är en väldig skillnad på detta och jag tror inte att Strängnäs kommun behöver låna pengar till löner i dagsläget.

Inte orolig

Kerstin sa...

Mycket bra interpellation, men tyvärr är det ju så med interpellationer i vår kommun att svaren dröjer ca 3 månader har jag märkt. För den här typen av problem borde vi införa "akutinterpellationer", med begränsad svarstid. Jag tänker då närmast på radioprogrammet "Svar idag".
Kerstin

Dag Bremberg sa...

Kerstin, det stämmer som du säger att det brukar dröja med svar på interpellationer - trots att de ska besvaras så snart som möjligt, enligt arbetsordningen.
Jag kommer att begära direkt svar under punkten "frågor från ledamöterna". Jens är förvarnad och har fått frågorna per e-post så jag räknar med att få svar.

Ebbe Ollman sa...

Jo, det är ju faktiskt så att kommunen har sådana cash-flowproblem att man måste låna upp kontanter tills skatteintäkterna kommer in för att klara av leverantörsskulder och löneutbetalningar: Den ackumulerade lånelimiten är nu 713 miljoner varav 593 miljoner redan är upptagna