onsdag 5 november 2008

Jaga syndabockar eller fokusera på lösningar?

Kommunalrådet Tord utropar i dagens tidning att allt är de borgerligas fel, dvs att de under många år eftersatt underhållet av kommunens skolor. Den slutsatsen har han dragit av utredningen om skollokalerna.
http://www.ekuriren.se/link.php?id=756863

Att det snålats med skolornas underhåll (och investeringar i inventarier) är ingen överraskning - i alla fall inte för dem som brytt sig.
De politiker som inte brytt sig om att agera har väl varit passiva av den anledning som nuvarande m-oppositionsrådet uttalar: det viktiga har varit att hålla skatten nere. Inget fel i den ambitionen, men uppenbarligen har den stått i vägen för nödvändiga investeringar under ett antal år - vilket leder till större kostnader när fastigheter och vägar blivit alltför nergångna.

Det är inte meningsfullt att idag utse syndabockar. De personer som styrde under 90-talet sitter inte längre i kommunledningen, tack och lov.
Det man kan undra är hur fastighetsbolaget ska styras; ska vi där ha en styrelse med politiker i pensionsåldern eller ska vi ha en aktiv styrning utifrån de aktuella kommunala behoven.

Min uppfattning, som jag fått bekräftad från tjänstemän, är att konstruktionen med fastighetsbolaget inte sparar några kommunala pengar. Tvärtom är det synnerligen ineffektivt att ha ett bolag som har ansvaret när skolor behöver ombyggnationer. Det tar väldigt lång tid att komma till skott och det blir väldigt kostsamt. Bolaget kan ju ändå ta ut alla kostnader genom att höja hyran.
Därmed sitter kommunala skolor som fångar i ett byråkratiskt system, medan friskolor själva kan avgöra hur mycket de vill satsa på lokaler.

Frågan är inte vem som gjort mest fel, utan vad som bör göras nu.
Förslag: låt alla skolor få hantera sin budget på samma sätt som friskolorna och själva avgöra vilka lokaler de behöver, avveckla SFAB och återför makten över de stora investeringarna till de folkvalda i KF.

6 kommentarer:

Freddy Danell sa...

I den här frågan har jag samma åsikt i det mest. Kanske inte avveckla bostadsbolaget eller sälja Sevab men jag är frustrerad och irriterad över att det inte kan komma till skott att påbörja en ordentlig satsning på att få skola/förskola i balans.
Under -09 hoppas jag att de som har styrkan och kunskapen vågar att prioritera skola/förskola och äldreomsorgen. Mindre gap över blocken och mer satsning på invånarnas behov. Det kommer förmodligen krävas mycket mod att göra något och ta tuffa beslut.
Oppositionen skriker över alla förslag istället för att sammarbeta och se till invånarnas bästa istället för sina egna.

Anonym sa...

Hej Dag !
Det var väl roligt för Tord att han lyckades få in en rubruk !
Som vi vet hänger kommunens skattesats ihop med inflyttningen och därför också med tillgängliga sakktemedel. Du är inne på rätt spår när du tittar på friskolorna. Större infytande för kommunala skolor över lokalsituationen vore bra. Det är något att jobba på.
Maria

Dag Bremberg sa...

Kommunala friskolor funkar bra, men det har varit trögt i vår kommun, hittills.
Ulf K ville driva på, men nu finns inte många politiker med tydlig drivkraft....

Ebbe Ollman sa...

Vad sägs om brukarstyrda kommunala friskolor?

Dag Bremberg sa...

Ja, Ebbe, det tror jag starkt på. Erfarenheterna är mkt goda i bl a Sollentuna.
Det var på gång i Mariefred för några år sen, men bland lärarkåren spreds då en oro pga ordet "friskolor".
Det ordet är f ö inte särskilt lyckat.
Bättre att tala om kommunala resp privata skolor.

Anonym sa...

Hej Dag,
Tänkte bara passa på att ge lite bakgrund till Tords angrepp och till ditt inlägg.
När det var som sämst med tillgången på pengar i kommunen, det var i mitten på 90-talet, så bestämde sig majoriteten för en slags credo för fördelningen av resurser. (majoriteten bestod av m, fp, c och sp)
"små före stora och personal före lokaler"
Fastighetskontoret fick samtidigt i uppdrag att vårda lokalerna så att de inte förföll, men inget mer.Det innebar med nödvändighet att lokalerna på sikt ändå blir omoderna men det innebar inte att vi hade tomma lokaler som idag.

Sedan är det inte så enkelt att påtala detta med lokaler. Den minnesgode kommer ihåg Strängnäspartiets valprogram inför förra valet. Då ville vi avveckla några omoderna skolor. De skulle säljas till bostäder och för pengarna skulle nya skolor byggas. Då skulle det ha kunnat gå, idag är den marknaden iskall. I vilket fall så häcklades vi i ST som det parti som skulle "riva våra skolor". En av de främsta tillskyndarna i detta drev var just Tord. Så det är inte så enkelt att vara ute i rätt tid med rätt sak som politiker, varken då som nu.
Håkan Bertilsson
Strängnäspartiet